Mérhető megtérülés: ROI a digitalizációs projektekben

máj 28, 2024 | Blog Hu

A digitalizáció ma már minden kétséget kizáróan az észszerűség, az innováció és a versenyelőny szimbóluma. Azok a cégek, amelyek élen járnak a digitális átalakulásban, a digitalizációs projektek megtérülését (ROI) nem csak számadatként látják. Ez a megtérülés bizonyítja, hogy képesek átalakítani a hagyományos irodai működést a termelékenység és nyereségesség motorjaivá. 

 

A digitalizáció megtérülésének megértése 

 

A digitalizációs projektek megtérülését a digitális technológiák által elért költségmegtakarítások és bevételnövekedés alapján mérik. Ezek a beépülő, új technológiák ugyanis hatékonyabbá teszik a folyamatokat, csökkentik a manuális munkát, és az adat-elemzés révén javítják a döntéshozatalt. Az igazi megtérülés azonban ennél többet jelent: magában foglalja az ügyfél elégedettséget, az alkalmazotti elkötelezettséget és a hosszú távú fenntarthatóságot is. 

 

Tippek a digitalizációs megtérülés növelésére 

 

1. Konfigurálhatóság:

Ha a választott megoldást a vállalkozás aktuális működéséhez igazítjuk, az jelentősen növelheti a digitalizáció értékét. A platform így illeszkedni fog a meglévő munkafolyamatokhoz, és ez megkönnyíti az elfogadást és csökkenti az ellenállást a változással szemben.

2. Integráció:

Fontos, hogy a digitális megoldások zökkenőmentesen integrálódjanak a meglévő rendszerekkel és a harmadik féltől származó alkalmazásokkal. Ez biztosítja az adatok következetességét, csökkenti a szigetrendszerek kialakulásnak esélyét, és lehetővé teszi az üzleti folyamatok áttekintést, ami elengedhetetlen a döntéshozatalhoz.

3. Skálázhatóság:

Ahogy a vállalkozások fejlődnek, digitális platformjaiknak is alkalmazkodniuk kell a növekedéshez. A skálázható megoldásokba történő befektetés garantálja, hogy a digitalizáció kezdeti erőfeszítései folyamatosan megtérüljenek, anélkül, hogy állandóan újabb befektetéseket igényelnének.

4. Képzés és támogatás:

Az alkalmazottak megfelelő képzése az új rendszerek használatára elengedhetetlen a maximális megtérülés érdekében. A folyamatos képzés és támogatás segít csökkenteni a leállási időt, növeli a hatékonyságot, és biztosítja, hogy a digitális eszközök teljes potenciálját kihasználják.

 5. Folyamatos fejlesztés:

A digitalizáció nem egyszeri projekt, hanem hosszútávú stratégiai elköteleződés. A digitális eszközök rendszeres (ki)értékelése és frissítése az új technológiák és a változó üzleti igények függvényében hosszú távon fenntarthatja és növelheti a megtérülést.

 

Hogyan mérhetünk megtérülést a digitalizációban? 

 

2023-ban a Deloitte 1600 válaszadót kérdezett meg arról, hogy hogyan használják a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI) a digitális átalakulás értékének mérésére. Összesen 46 KPI-t vizsgáltak meg öt értékkategóriában: Pénzügyi, Ügyfél, Folyamat, Munkaerő és Cél. Az egyik célja a kutatásnak az volt, hogy feltárja, hol vannak hiányosságok és hiányzó kapcsolódások a digitális érték mérésében. 

További részletekért olvasd el a Deloitte digitális átalakulás értékét vizsgáló kutatását. 

Következtetés 

A digitalizációs projektek megtérülése egy sokoldalú mutató, ami tükrözi a technológia üzleti folyamatokra gyakorolt stratégiai hatását. Minden vállalatnak, függetlenül attól, hogy hol tartanak a digitalizációs útjukon, fontos, hogy összpontosítsanak a skálázhatóságra, a konfigurálhatóságra és az integrálhatóságra, valamint, hogy figyelembe vegyék a képzések fontosságát, és a folyamatos fejlesztést annak érdekében, hogy kiaknázzák a digitális transzformációban rejlő teljes potenciált. Ezzel nemcsak kedvezőbb megtérülést érhetnek el, de innovatív szemléletük és professzionális működésük kiemelheti őket iparáguk élmezőnyébe.  

Digitalizációs Útmutató

Digitalizációs Útmutató

Digitalizációs Útmutató Legyen szó most induló projektről vagy meglévő digitális kezdeményezésről, Digitalizációs Útmutatónkat úgy terveztük meg, hogy minden lépésnél támogatást nyújtson. Tekints erre a dokumentumra beszélgetésindítóként csapatod számára. Az alábbi...

Hogyan menedzselhetők egyszerűen a beszerzési folyamatok?

Hogyan menedzselhetők egyszerűen a beszerzési folyamatok?

Hogyan menedzselhető egyszerűbben a beszerzés folyamata?  A beszerzés folyamata - Automatizált lépések A-tól Z-ig Hogyan automatizálható a beszerzés folyamata? Egységes munkafolyamatok automatizációs támogatással 5 üzleti érv beszerzési rendszer bevezetése mellett...

Digitális folyamatautomatizálás és low code – Ingyenes webinárium

 

Kérdésed van? Lépj kapcslatba egyik szakértőnkkel.